De 10 van DC  |  Jeremy Jalink

De 10 van DC  |  Jeremy Jalink

Einde van een tijdperk  |  Een portret

Einde van een tijdperk  |  Een portret

6 juni 2021  |  Ralph Kleingeld BPLA  |  Artikelen

6 juni 2021  |  Ralph Kleingeld BPLA  |  Artikelen

Een reorganisatie zette een streep door hun dienstverband. Het hele team 'Commercie Defined Contribution' van de afdeling Collectief Pensioen bij Nationale-Nederlanden werd naar huis gestuurd als gevolg van die reorganisatie. Samen goed voor zo'n 300 dienstjaren ervaring en opgebouwde kennis.

Het artikel 'De 10 van DC' bestaat uit een reeks van 10 portretten naar aanleiding van interviews, gehouden in de periode juni 2020 tot en met november 2020.

Klik op één van de 9 kleine foto's om naar de andere portretten te gaan.

beeld  |  Ralph Kleingeld - Photography  


Op zijn LinkedIn profiel omschrijft hij zichzelf - naast zijn fulltime baan bij Nationale-Nederlanden - als professioneel coach. Een rol die hij al enkele jaren voor zowel individuen als groepen vervult. Zo ook voor JINC, een non-profit organisatie die in samenwerking met onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven jaarlijks zo'n 55.000 basisschool- en vmbo-leerlingen een kans biedt om te groeien, op weg naar werk. Door een reorganisatie vertrekt hij na ruim 22 jaar dienstverband per 1 augustus bij Nationale-Nederlanden. Daar is hij commercieel accountbeheerder voor klanten in het MKB segment. Al 15 jaar ademt Jeremy Jalink pensioen.

Hij kan er nu om lachen, maar van zijn jongensdromen is niets terecht gekomen. Op de basisschool laat hij zich graag beïnvloeden door zijn beste vriendje die hersenchirurg wil worden. Huisarts lijkt Jeremy een mooie optie. Gescout door de jeugdafdeling van Sparta waar hij tot zijn 18e jaar speelt, lijkt de wens om profvoetballer te worden reëel. Een reeks blessures gooien daar echter een rem op. Bij het laatste opstapje binnen de jeugdopleiding om door te stromen strandt zijn droom.

Deze twee ogenschijnlijk uiterste ideeën komen samen in een studie fysiotherapie. Het begeleiden van sporters lijkt hem prachtig. Hoewel het vakkenpakket op de havo hier niet op toegespitst was, gaat hij als vroege leerling naar de Hogeschool Rotterdam fysiotherapie studeren. Aan de nodige zelfstandigheid die de studie vergt, is hij op zijn 18e nog niet toe. De cijfers in de eerste twee semester stemmen niet optimistisch. Als hem bovendien duidelijk wordt dat de opleiding toch grotendeels gericht is om de mens weer in beweging te krijgen en niet primair op sporters, moet hij zijn beeld bijstellen. In overleg met zijn ouders wordt besloten het eerste jaar voortijdig te stoppen met de studie. Ideeën om dan het volgende studiejaar door te gaan met een opleiding aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding worden afgeremd door zijn moeder die een half jaar thuiszitten geen goed plan vindt voor haar zoon.

Voetbal liet mij niet los.

Een vacature in het Rotterdams Dagblad voor rekenaar bij een grote verzekeraar geeft invulling aan de affectie die Jeremy ook heeft met cijfers. De uitslagen van de reken- en taaltoetsen in de sollicitatieprocedure van zijn potentiële werkgever zijn bovendien aanleiding om een bredere functie te vervullen dan die van rekenaar. Als acceptant particulieren mag hij op de leven-afdeling aan de slag bij Nationale-Nederlanden. Terwijl hij op dat moment nog steeds op het hoogste amateurniveau voetbalt, heeft hij nog niet door dat daarmee zijn carrière bij de verzekeraar start.

Voetbal laat hem niet los. Zijn jeugdtrainerschap kan hij de eerste jaren goed combineren met zijn baan bij de verzekeraar. Zekerheid en inkomen houden hem nog niet bezig in de tijd dat hij nog thuiswonend is. Het is hem wel duidelijk dat zijn werkgever veel kansen biedt om zich te ontwikkelen. Hij grijpt die mogelijkheden aan, vindt zijn draai en ontwikkelt zich tot professionele klantmanager binnen het pensioendomein.

Jouw werk is niet wie jij bent.

"Leren en uitdagingen zijn belangrijk en vormen je," stelt Jeremy. "En het moet vooral ook leuk zijn." Op het moment dat hij merkt dat zich een stramien ontwikkelt waarin die balans verstoord wordt, kiest hij voor een overstap naar het team DC Conversie. Daar ervaart hij de afgelopen jaren herstel van die balans door naast zijn reguliere werk ook op een andere manier invulling te gaan geven aan zijn kwaliteiten en talenten. Hij gaat coachen, werkt mee aan media-uitingen en gaat workshops geven.

beeld  |  Ralph Kleingeld - Photography  

"Gezinsman." Zo omschrijft Jeremy zichzelf als naar zijn rol thuis wordt gevraagd. Zijn vrouw en kinderen hebben duidelijk prioriteit in zijn leven. Jeremy en zijn vrouw Ramona zorgen gezamenlijk voor hun inkomen. Tot nu toe had hij een fulltime baan, maar dat ligt niet in beton gegoten. Zijn rol als vader wel. Er zijn voor de kinderen, dat staat vast. Ook voor thuis is het belangrijk dat de balans op het werk goed is.

Hij waardeert de kleine dingen in het leven. In de contacten met zijn kinderen kan een spontane knuffel al zoveel betekenen. Andere zaken lijken dan minder belangrijk. Op het moment dat hij zes weken aan een rolstoel gekluisterd zit door een ongeluk met voetballen, beseft hij wel hoe belangrijk gezondheid is. Zijn wereld wordt beperkt en is hij volledig afhankelijk van anderen. En dat conflicteert met zijn zelfstandigheid waar hij aan hecht. In de situatie waarin hij dan mentaal terecht komt, mist hij de overtuiging en het plezier tijdens de re-integratie naar zijn werk. De balans is zoek. Achteraf is Jeremy dankbaar voor deze periode die hem aan het denken zet. Het is aanzet tot zijn keuze voor de overstap naar team DC Conversie.

Ik sta aan het stuur van mijn eigen leven.

Hij valt even stil als hem naar het mooiste moment in het afgelopen jaar wordt gevraagd. Heel bewust benoemd hij het moment dat hij oom werd van Luka, de zoon van zijn broer. In contrast daarmee staan lastige momenten. Zijn broer, die met ernstige gezondheidsklachten opgenomen wordt in het ziekenhuis. Zijn schoonmoeder, waarbij kanker geconstateerd is en een behandeltraject in gaat. Duidelijk is dat ook het wel en wee van de familie Jeremy aan het hart gaat.

Hierdoor getriggerd, is het bruggetje naar de gezondheid van zijn kinderen snel gemaakt. Het coronavirus leek vooral bij één van de kinderen een reële bedreiging. Met voortschrijdend inzicht is daar gelukkig wat rust over gekomen. De betrokkenheid bij en het vertrouwen in de kinderen is groot. De ontwikkeling op school ligt Jeremy na aan het hart. Ze opvoeden naar zelfstandigheid.

Met Frank de Ruiter van de gelijknamige Schiedamse keepersschool traint Jeremy enkele jaren een jeugdteam bij SVVSMC. Henry Mentink omschrijft de teamgeest van hem als ´geweldig'. Hoewel hij niet meer actief voetbalt, volgt Jeremy nog wel sport in het algemeen. Maar nu tijdens de coronacrisis het aanbod weg is gevallen, komt hij zijn dagen ook door en blijkt het geen levensbehoefte te zijn. Wel zit hij met regelmaat zelf op de racefiets om kilometers te maken. Bij vlagen geeft hij zich over aan zijn creatieve kanten door het tekenen van zijn 'poppetjes' ter ondersteuning van onder andere workshops en coaching.

Klinisch.

Het is niet de eerste keer dat Jeremy met de in mei 2013 ingestoken reorganisatie bij Nationale-Nederlanden wordt geconfronteerd. Het gehele IAM team (interne accountmanagers) wordt al direct opgeheven. Voorbereiding hierop is er duidelijk niet. Ook het thuisfront is verrast. Hij omschrijft de mededeling waarin zijn boventalligheid aangekondigd wordt als 'klinisch'. Gelukkig is er dan wel een redelijke kans op herplaatsing binnen de organisatie. Hij herinnert zich die dag nog goed. 's Ochtends slaagde hij voor zijn examen Wft Pensioen en die middag kreeg hij te horen geplaatst te zijn in een andere functie.

Heel anders is de huidige situatie. Hoewel niet direct duidelijk hoe een en ander vorm krijgt, is wel in een vroeg stadium aannemelijk dat het gehele team door boventalligheid geraakt gaat worden. De goed geregelde afvloeiingsregeling maakt duidelijk wat de verwachtingen zijn. En Jeremy heeft een plan B. De omscholing naar docent wordt ook door zijn vrouw gesteund. Samen kijken ze uit naar deze nieuwe uitdaging.

Het voelt als een bevrijding.

"Het voelt eigenlijk als een bevrijding," concludeert hij, "Het voelt niet als een persoonlijke aanval." Nu het traject van boventalligheid is ingegaan en zijn voorbereiding hierop vorm krijgt, kijkt hij uit naar het traject van omscholing en een nieuwe carrière in zijn leven. De financiële ondersteuning biedt nu de kans het ook daadwerkelijk zonder stress en zorgen te gaan doen. Hij verwijst naar zijn eerdere uitspraak 'ik ben Jeremy'. Dat het huidige werk op houdt, doet daar niets aan af.Klik op één van onderstaande 9 kleine foto's om naar de andere portretten te gaan.