De 10 van DC - follow-up  |  Bas Nieuwburg

De 10 van DC - follow-up
Bas Nieuwburg

Drie jaar na het ontslag  |  Een portret

Drie jaar na het ontslag
Een portret

1 december 2023  |  Ralph Kleingeld BPLA  |  Artikelen

1 december 2023  |  Ralph Kleingeld BPLA  |  Artikelen

Een reorganisatie zette in 2020 een streep door hun dienstverband. Het hele team 'Commercie Defined Contribution' van de afdeling Collectief Pensioen bij Nationale-Nederlanden werd naar huis gestuurd als gevolg van die reorganisatie. Samen goed voor zo'n 300 dienstjaren ervaring en opgebouwde kennis.

Hoe gaat het met 'De 10 van DC', drie jaar na hun ontslag? Hoe is het hen in deze periode vergaan? Zijn hun voorgenomen plannen verwezenlijkt of hebben zij hun plannen moeten bijstellen?

'De 10 van DC - follow-up' is een boeiende vervolgreeks op de in 2020 gehouden eerste serie interviews.

Elke 14 dagen wordt een nieuw interview gepubliceerd, grotendeels gehouden in 2023. Gepubliceerde interviews zijn voorzien van een kleurenfoto. Klik op één van de kleine foto's om naar de andere portretten te gaan.

beeld  |  Ralph Kleingeld - Photography  


Het online afscheid van zijn collega's van het team DC Conversie eind maart 2020 valt hem zwaar. Als een reorganisatie het einde inluidt van de hechte samenwerking, blijft Bas Nieuwburg samen met twee andere collega's uit het team nog een aantal maanden actief om dossiers af te ronden. Aanvankelijk ziet het er naar uit dat deze gezamenlijk afronding precies een jaar in beslag gaat nemen. In die afrondende fase - van wat hij zelf als een project omschrijft - blijft Bas de pensioenspecialist met oog voor de klant. Het leveren van kwaliteit staat bij hem voorop. Iets eerder dan gepland, start begin maart 2021 ook zijn begeleidingsperiode van zes maanden. In deze periode bereidt hij zich na ruim 36 dienstjaren voor op een definitief vertrek bij Nationale-Nederlanden.

Als door corona het werken vanuit huis in 2020 een bijna vanzelfsprekendheid wordt, voelt het online afscheid nemen van de collega's van het team erg kaal. Een andere typering kan hij er niet voor vinden. Het afscheid van de collega's hakt er de eerste maand in. Het viel hem niet makkelijk. Zijn eigen afscheid een jaar later is niet veel anders. Waar hij normaal een 'rondje langs de velden' zou doen om de collega's persoonlijk de hand te drukken, resteren nu een aantal online gesprekken. Zo ook het inleveren van zijn zakelijke laptop en bedrijfspas. Bij de infobalie, beneden in het gebouw.

Online afscheid is geen afscheid.

Vlak voor zijn begeleidingsperiode van een half jaar in gaat, stuurt Bas zijn eerste sollicitatiebrieven de deur uit. De vacatures spraken hem erg aan. Achteraf gezien voelt dat echter niet goed. "Te snel," zegt hij, "Ik kreeg afwijzingen en daar moest ik aan wennen." Hij trapt even op de rem en gunt zich een maand rust. Hoewel de matige begeleiding van een toegewezen uitzendbureau hem in die periode tegen valt, stimuleert het vooruitzicht om een werkloosheidsuitkering te moeten ontvangen hem toch om snel op zoek te gaan naar nieuw werk. "Ik denk dat het generatiegebonden is." licht hij toe, "Ik wilde alles op alles zetten om niet in de WW te komen." Hij wijt het aan zijn opvoeding. "Dat zit in je. Je bent niet anders gewend dan dat je werkt voor je geld."

Het thuiswerken vond ik eenzaam.

De zes maanden van zijn begeleidingsperiode komt hij moeilijk door. Omdat zijn partner Karin ook werkzaam is voor Nationale-Nederlanden - en vanuit huis werkt -, wordt hij bijna dagelijks nog geconfronteerd met zijn oude werkgever. "Voormalig collega's die alsnog de groeten doen, zeg maar." Het versterkt zijn gevoel afgedankt te zijn. "Allemaal goed bedoeld, maar het komt dan niet goed over." Toch maakt hij gebruik van de mogelijkheid zijn begeleidingsperiode met drie maanden te verlengen. Dan komt onherroepelijk het moment waarop het dienstverband definitief eindigt en hij zich aan kan melden voor een werkloosheidsuitkering.

beeld  |  Ralph Kleingeld - Photography  

Bas solliciteert niet alleen binnen zijn vakgebied pensioen, maar oriënteert zich breed. Zo mag ook het CBR zich verheugen als hij zich aanmeldt voor de vacature van examinator. Daar ervaart hij tijdens een assessment duidelijk het verschil met de commerciële insteek van zijn oude beroep. Een duidelijk signaal dat er niets mis mee is om dicht bij zijn oude vakgebied te blijven.

Ik denk dat wij wel een clubje 'eigenwijzen' bij elkaar waren.

Een vacature bij SAA Verzekeringen biedt Bas op het laatste moment de mogelijkheid nagenoeg aansluitend aan de slag te kunnen. SAA staat voor Samenwerkende Assurantie Adviseurs, een allround en leidende speler in de assurantiemarkt. Voor de vacature maakt zijn leeftijd niet uit. Zijn ruime ervaring wordt gewaardeerd. Bas begint per 1 januari 2022 bij de afdeling pensioen en inkomen voor deze onafhankelijke assurantietussenpersoon op de vestiging in Rotterdam. Het is behoorlijk wennen voor hem. Na een jaar thuiswerken door corona en zijn begeleidingsperiode van in totaal negen maanden moet hij tijdens zijn inwerkperiode bij SAA behoorlijk wennen aan het weer elke dag op kantoor zitten. Inmiddels werkt hij een dag in de week vanuit huis.

Hoewel hij momenteel geen plannen heeft wat nieuws te gaan studeren, blijft hij zijn Wft Basis, Pensioen en Vermogen door het behalen van zijn PE punten actueel te houden.

Het is heel fijn dat je die steun hebt.

In de gehele transitie van een langdurig dienstverband bij Nationale-Nederlanden naar een nieuwe toekomstige betrekking bij een andere werkgever ondervindt Bas veel steun van zijn partner Karin. Ook als hij het wel eens niet ziet zitten. Niet iedereen in zijn omgeving schat de impact die het ontslag op hem heeft goed in. "Het is heel fijn dat je die steun van je partner wél hebt."

Een mooi moment om een nieuwe start te maken.

Het contact met oud-collega's is sinds zijn ontslag behoorlijk afgenomen. Het is er nog wel, maar niet structureel en met de één frequenter dan met een ander. Bas ziet wel - onder andere via LinkedIn - hoe andere oud-collega's hun weg vervolgen op de arbeidsmarkt.

Als er één belangrijk ding is dat Bas geleerd heeft in het hele proces van zijn ontslag, is om de tijd te nemen, om los te komen van je oude werkgever. Iets was hij zelf onvoldoende heeft gedaan. En goed nadenken over wat je nu precies voor de toekomst wil. Weg bij Nationale-Nederlanden is niet het einde van de wereld. Het is een mooi moment om een nieuwe start te maken. Laat je bovendien niet ontmoedigen door afwijzing bij je sollicitaties. En vooral, geniet van de mooie dingen in je persoonlijk leven.Elke 14 dagen wordt een nieuw interview gepubliceerd, grotendeels gehouden in 2023. Gepubliceerde interviews zijn voorzien van een kleurenfoto. Klik op één van onderstaande kleine foto's om naar de andere portretten te gaan.