De 10 van DC - follow-up  |  Ralph Kleingeld

De 10 van DC - follow-up
Ralph Kleingeld

Drie jaar na het ontslag  |  Een portret

Drie jaar na het ontslag
Een portret

29 december 2023  |  Ralph Kleingeld BPLA  |  Artikelen

29 december 2023  |  Ralph Kleingeld BPLA  |  Artikelen

Een reorganisatie zette in 2020 een streep door hun dienstverband. Het hele team 'Commercie Defined Contribution' van de afdeling Collectief Pensioen bij Nationale-Nederlanden werd naar huis gestuurd als gevolg van die reorganisatie. Samen goed voor zo'n 300 dienstjaren ervaring en opgebouwde kennis.

Hoe gaat het met 'De 10 van DC', drie jaar na hun ontslag? Hoe is het hen in deze periode vergaan? Zijn hun voorgenomen plannen verwezenlijkt of hebben zij hun plannen moeten bijstellen?

'De 10 van DC - follow-up' is een boeiende vervolgreeks op de in 2020 gehouden eerste serie interviews.

Elke 14 dagen wordt een nieuw interview gepubliceerd, grotendeels gehouden in 2023. Gepubliceerde interviews zijn voorzien van een kleurenfoto. Klik op één van de kleine foto's om naar de andere portretten te gaan.

beeld  |  Ralph Kleingeld - Photography  


De dag met het online afscheid van zijn collega's van het team DC Conversie staat hem nog helder voor ogen. Door alle restricties in verband met het coronavirus nam het team eind maart 2020 ieder vanuit zijn eigen huis online afscheid van elkaar tijdens een ruim twee uur durende sessie. Beide directieleden schoven ook nog even aan. Hij had het zich heel anders voorgesteld, maar de omstandigheden waren nu eenmaal niet anders. Afscheid moeten nemen van wat na 35 dienstjaren zo eigen voelt, vindt hij niet makkelijk. Het dichtklappen van zijn zakelijke laptop die avond is de start van een begeleidingsperiode waarin hij zich voor gaat bereiden op zijn definitief vertrek bij Nationale-Nederlanden. Ralph Kleingeld maakt zich op voor een veranderende toekomst, met alle onzekerheden, gedachten en gevoelens die daarbij loskomen.

Maar erg lang staat hij er niet bij stil. Ralph heeft plannen. Hoewel hij het liefste tot zijn pensionering bij zijn oude werkgever had gebleven, ziet hij ook dat het gedwongen vertrek kansen biedt. Zijn collega's kijken er niet van op als hij zich tijdens zijn boventalligheidsperiode aanmeldt bij Implicit, één van de vier bureaus die het outplacement traject voor vertrekkende medewerkers verzorgen. Via hen komt hij terecht bij Stichting Startersloket. Zij bieden met een aantal enthousiaste trainers onafhankelijke en professionele ondersteuning voor startende ondernemers. Het ondernemen is Ralph niet vreemd. Al in 2005 ging hij als freelance webdesigner aan de slag voor een aantal opdrachtgevers. Dat kon onder andere doordat hij bij Nationale-Nederlanden 4 dagen mocht gaan werken. Inmiddels adviseert en ondersteunt hij met RAES Media non-profit organisaties, het MKB en ZZP-ers op het gebied van media, auteursrecht, privacy, AVG, ePV, beeldgebruik en social media.

Onder leiding van Joeri Goede en Frank Baltes begint Ralph bij Stichting Startersloket aan een viertal modules. Door de coronamaatregelen vinden een aantal persoonlijke gesprekken online plaats. Daarnaast gaat Ralph aan de slag met het schrijven van een ondernemingsplan. Zodra het weer mogelijk is elkaar live te ontmoeten, treft hij bij de groepsbijeenkomsten in Culemborg meer (oud-)collega's die voor een begeleidingstraject naar startende ondernemer hebben gekozen. Daar vinden ook een aantal trainingen plaats, met onder andere een module Financiën en Fiscaal, Online marketing, Offline marketing en acquisitie. Een druk programma in de zes maanden die Ralphs begeleidingsperiode duurt. Het is niet het enige traject dat hij in de periode van zijn naderend ontslag doorloopt. Er zijn meer zaken die zijn aandacht vragen.

Ik had weinig zin om het ontslag af te wachten.

"Maar daar is het niet begonnen," stelt Ralph. Tijdens diverse heidagen met het team stond het toen nog dreigende ontslag al diverse keren als gespreksonderwerp op de agenda. Alvast nadenken over een andere toekomst buiten de zo vertrouwde werkkring. Ook de open gesprekken met de managers hierover waren een stimulans voor Ralph om 'minder geforceerd tegen het ontslag aan te kijken', zoals hij het zelf omschrijft. Om eens out of the box te denken en serieus mogelijkheden te bekijken die niet voor de hand liggen. "Een spannend proces," vond hij het, "als je al zolang vertrouwt op een vaste baan met een goed inkomen." Het helpt hem allerlei opties te onderzoeken en afwegingen te maken. "Als enige kostwinnaar in het gezin moet je zoiets thuis ook goed bespreken." De steun van zijn gezin bij het vormgeven aan zijn plannen, helpt Ralph keuzes te maken die bepalend zijn voor de komende jaren. Zijn keuze sluit aan bij een lang gekoesterde wens.

Ik ben in mijn leven nog nooit zo gespannen geweest voor een examen.

Als begin 2020 de formele adviesaanvraag voor het ontslag van het hele team wordt ingediend bij de ondernemingsraad, gaat Ralph direct aan de slag met het onderzoeken van concrete plaatsingsmogelijkheden voor de door hem gewenste opleiding. Het opleidingsbudget dat zijn werkgever bij het ontslag beschikbaar stelt, biedt mogelijkheden een kostbare opleiding te volgen. Zijn goed gemotiveerde aanvraag wordt door zijn manager gesteund. Zodra hij groen licht krijgt, meldt Ralph zich aan voor de commerciële vakopleiding bij de School voor Fotografie. Hij mag bij hoge uitzondering gelijktijdig aan de basis- en vakopleiding beginnen. De duur van zijn opleiding wordt daarmee met een half jaar verkort.

beeld  |  Ralph Kleingeld - Photography  

Begin september 2020 reist Ralph af naar Breda om de eerste lessen te volgen. Het is de start van een intensieve periode waarin theorie en praktijk elkaar afwisselen. "Het is vooral heel veel doen, opnieuw doen en nog eens over doen," grapt hij. "Je denkt wat van fotografie te begrijpen en aardig foto's te kunnen maken, maar de realiteit is anders. De opleiding laat zien dat fotograaf zijn een vak is." Ondanks corona kan het volledige studieprogramma ook in 2021 gevolgd worden.

De coronaperiode had voor- en nadelen.

In datzelfde jaar worden in verband met corona de regels met betrekking tot stages versoepeld. Ralph kan hierdoor twee - hem bekende - studenten van Hogeschool Inholland een stageplaats bieden bij RAES Media. "Heel leuk om erbij te kunnen doen," zegt hij. Beide studenten ronden hun afstudeerstage hbo Rechten succesvol bij hem af.

Wanneer de voorbereidingsperiode op het examen bij de School voor Fotografie van start gaat, beginnen ook spanningen zich meester te maken van hem. "Ik ben in mijn leven nog nooit zo gespannen geweest voor een examen," bekent Ralph. "Zodra het verlossende woord er bij de examencommissie uit was, viel er echt een last van me af." Zestien maanden na de start ontvangt hij eind december 2021 zijn diploma uit handen van directeur Saskia te Koppele en docent/examenbegeleider Ramon Mangold. De daags ervoor afgekondigde lockdown in verband een nieuwe coronagolf gooit roet in het eten voor de bijbehorende expositie van het examenwerk. "Heel jammer dat die expositie niet door kon gaan. Als fotograaf wil je graag je werk laten zien."

Het was mooi om zoveel belangstelling te ervaren.

Met het gewenste diploma op zak is hij er nog niet. Tijdens de zoektocht naar een geschikte locatie voor zijn fotostudio bouwt Ralph ondertussen aan de website. Als kort na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne de energieprijzen omhoog schieten, moeten er keuzes gemaakt worden. Ralph ziet af van een kostbare externe fotostudio en besluit deze thuis te bouwen. De complete bovenverdieping ondergaat in de zomer van 2022 een metamorfose. "Na enkele weken hard doorwerken, kon ik mijn fotostudio in gebruik nemen. Haha, heel officieel met het doorknippen van een lint." Die eer viel ten deel aan zijn 84-jarige moeder, die zowel tijdens zijn opleiding als bij één van zijn eindexamenopdrachten model stond. Ralph ziet daarbij gelijk een mogelijkheid om alsnog zijn examenwerk te exposeren. Tijdens drie geslaagde open dagen exposeert hij zijn foto's. "Het was mooi om zoveel belangstelling te ervaren."

Met de inmiddels gelanceerde website richt Ralph zich op zowel de particuliere als zakelijke markt. Voor dat laatste segment schaft Ralph ook een mobiele studio aan. "Maar die komt ook heel goed van pas bij particuliere klanten met verminderde mobiliteit."

Ik heb er geen dag spijt van gehad.

Ondanks zijn ondernemendheid lukt het Ralph nog niet voldoende omzet te draaien. "Dat valt dan wel tegen," bekent hij eerlijk. "Ik ben ontzettend dankbaar voor klanten die mij als startende fotograaf inmiddels een opdracht hebben gegund. Dat is prachtig om mee te maken." Maar hij ziet ook veel beloftes die bij woorden blijven. "Dat is dan vooral bij particulieren," ervaart hij. "De combinatie-opdrachten waarbij ik naast de foto's ook interviews verzorg, bieden daarentegen wel weer een extra dimensie aan het werk. Tekst én beeld, helemaal mijn ding."

Indien er in de loop van het jaar geen substantiële progressie in het aantal opdrachten zit, dan gaat Ralph weer op zoek naar een baan voor een aantal dagen in de week. "De investeringen zijn groot geweest, maar ik heb er geen dag spijt van gehad," besluit hij. "Met mijn volledig ingerichte studio kan ik naast een baan bij een werkgever heel makkelijk opdrachten blijven aannemen. En ook daarna. Als zelfstandig fotograaf en tekstschrijver hoef je immers niet met pensioen te gaan."Elke 14 dagen wordt een nieuw interview gepubliceerd, grotendeels gehouden in 2023. Gepubliceerde interviews zijn voorzien van een kleurenfoto. Klik op één van onderstaande kleine foto's om naar de andere portretten te gaan.