De 10 van DC - follow-up  |  Jeremy Jalink

De 10 van DC - follow-up
Jeremy Jalink

Drie jaar na het ontslag  |  Een portret

Drie jaar na het ontslag
Een portret

26 januari 2024  |  Ralph Kleingeld BPLA  |  Artikelen

26 januari 2024  |  Ralph Kleingeld BPLA  |  Artikelen

Een reorganisatie zette in 2020 een streep door hun dienstverband. Het hele team 'Commercie Defined Contribution' van de afdeling Collectief Pensioen bij Nationale-Nederlanden werd naar huis gestuurd als gevolg van die reorganisatie. Samen goed voor zo'n 300 dienstjaren ervaring en opgebouwde kennis.

Hoe gaat het met 'De 10 van DC', drie jaar na hun ontslag? Hoe is het hen in deze periode vergaan? Zijn hun voorgenomen plannen verwezenlijkt of hebben zij hun plannen moeten bijstellen?

'De 10 van DC - follow-up' is een boeiende vervolgreeks op de in 2020 gehouden eerste serie interviews.

Elke 14 dagen wordt een nieuw interview gepubliceerd, grotendeels gehouden in 2023. Gepubliceerde interviews zijn voorzien van een kleurenfoto. Klik op één van de kleine foto's om naar de andere portretten te gaan.

beeld  |  Ralph Kleingeld - Photography  


Met zijn vertrekt bij Nationale-Nederlanden door een reorganisatie schrijft Jeremy Jalink op 1 augustus 2020 een ruim 22 jaar dienstverband op zijn cv bij. Maar Jeremy is meer dan commercieel accountbeheerder. Al jaren vervult hij ook de rol van professioneel coach. In de voorbereiding op zijn ontslag staat hem een stuk omscholing voor ogen om een nieuwe carrière als docent vorm te geven. Of hij daarin gaat slagen, moet de toekomst uitwijzen.

Door corona werd een echte afscheidsborrel met de collega's van het team DC Conversie vooruit geschoven. Inmiddels lijkt van uitstel afstel te zijn komen. Hoewel het tijdsbestek waarin er geen mogelijkheden waren om fysiek bijeen te komen alsmaar voort duurt, vraagt Jeremy zich af of hij dit echt als een gemis heeft ervaren. Wellicht had hij dan zelf wel in de nog steeds bestaande DC-WhatsApp-groep initiatief genomen om zo'n bijeenkomst te organiseren.

Het contact met oud-collega's is in de loop van de tijd steeds minder geworden. In het begin waren er nog raakvlakken met ‘lotgenoten' om vaak praktische zaken en ervaringen met elkaar te delen. Inmiddels is er nog maar summier contact met een enkele oud-collega. Maar ook dat beperkt zich tot een gezamenlijke interesse in bijvoorbeeld de sinds 1999 bekende NPO Radio 2 Top 2000 waarbij jaarlijks in december door stemming de tweeduizend populairst bevonden nummers aller tijden achter elkaar gedraaid worden. Ook de regelmatig georganiseerde darttoernooien hebben inmiddels geen vervolg meer gekregen. Op LinkedIn volgt Jeremy nog wel met regelmaat de activiteiten van zijn oud-collega's. "De vriendschappelijke band met oud-collega's verschuift naar nieuwe collega's," zo stelt hij. Maar een soort reünie met de oud-collega's behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Het is hartstikke leuk om te doen.

Met zijn vertrek start Jeremy in september 2020 de hbo opleiding tot docent Omgangskunde aan de Hogeschool Leiden, in het bijzonder voor het (v)mbo. Een leerwerktraject waarmee hij breed inzetbaar is, bijvoorbeeld ook als coach. Een studie die natuurlijk mooi aansluit bij zijn opleiding tot professioneel coach bij ICM opleidingen & trainingen, die Jeremy in 2018 al afrondde. De stage die hij voor zijn opleiding tot docent loopt, weet hij om te zetten in een contract waarin hij twee dagen les mag geven aan het Albeda Zorgcollege. Ook is daar ruimte voor mentorschap, coaching en stagebegeleiding van studenten.

beeld  |  Ralph Kleingeld - Photography  

In deze opleidingsperiode ervaart Jeremy dat het docentschap in deze vorm toch niet helemaal zijn ding is. Betrokken zijn bij jongeren die het thuis niet makkelijk of andere problemen hebben, is geen eenvoudige opdracht. Maar het komt er wel bij kijken, zorgen dat er continue voldoende motivatie is om door te gaan met hun studie. Het is anders dan onderwijs aan volwassenen waarmee hij eerder bij Nationale-Nederlanden al enige ervaring heeft opgedaan. Een heel ander soort dynamiek. Na anderhalf jaar besluit Jeremy de opleiding voortijdig af te breken.

Ik ben blij dat ik het geprobeerd heb.

Direct aansluitend kan Jeremy als trainer klantenservice aan de slag bij DELTA Fiber, een belangrijke speler in Nederland op het gebied van breedbandinternet, televisie en telefonie voor zowel consumenten als bedrijven. Door de sterke groei van de onderneming komen er veel nieuwe medewerkers in dienst. Naast de introductietrainingen die Jeremy voor nieuwe medewerkers verzorgt, breng hij ook de medewerkers van de klantenservice vaardigheden bij voor hun veelvuldige telefonisch contact met klanten. Daarnaast is hij betrokken bij de ontwikkeling en lancering van een interactieve online leeromgeving.

Hoe je ergens werkt en hoe je met mensen om gaat, blijkt overal hetzelfde te zijn. Zijn uitspraak in het eerdere interview 'Jouw werk is niet wie jij bent’ ervaart hij ook in zijn nieuwe werkomgeving. Bij Nationale-Nederlanden maakte hij zijn laatste overstap naar het team DC Conversie om zichzelf opnieuw uit te vinden. Een reëel ingeschat einde van het team door de reorganisatie die toen al zijn contouren kreeg, was minder belangrijk dan een andere kijk op zichzelf te krijgen. Het heeft Jeremy geleerd dat een andere invulling van arbeid niet altijd bij dezelfde werkgever moet liggen. En dat voelt heel vrij, beaamt hij. Met achterom kijken kun je niets veranderen. "Leer er van en ga door."

Ik kwam om mijzelf opnieuw uit te vinden.

Jeremy heeft alleen maar positieve ervaringen met het UWV. Zowel bij het aanmelden als bij de verplichtingen die voortvloeien uit het krijgen van een werkeloosheidsuitkering. Een gemakkelijk online proces met zo nu en dan persoonlijk telefonisch contact. Zijn eigen positieve instelling in de contacten met het UWV heeft daar ongetwijfeld aan bijgedragen. De financiële overgang naar een nieuwe toekomst is hiermee geleidelijk gegaan. Bovendien kan hij ook nog gebruik maken van middeling voor de inkomstenbelasting over drie aansluitende jaren, waarvoor hij het verzoek aan de Belastingdienst inmiddels heeft klaarliggen. Een kleine moeite om aan te vragen.

Achterom kijkend tref je bij Jeremy geen wanklank aan over zijn oude werkgever, met name de nette en ruime financiële afhandeling bij zijn vertrek. Ook mede door het opleidingsbudget dat beschikbaar was, heeft hij goed kunnen onderzoeken welke kant hij na zijn ontslag op kon gaan. "Ik ben blij dat ik het geprobeerd heb," sluit hij af.Elke 14 dagen wordt een nieuw interview gepubliceerd, grotendeels gehouden in 2023. Gepubliceerde interviews zijn voorzien van een kleurenfoto. Klik op één van onderstaande kleine foto's om naar de andere portretten te gaan.