De 10 van DC - follow-up  |  Frank Hendriks

De 10 van DC - follow-up
Frank Hendriks

Drie jaar na het ontslag  |  Een portret

Drie jaar na het ontslag
Een portret

9 februari 2024  |  Ralph Kleingeld BPLA  |  Artikelen

9 februari 2024  |  Ralph Kleingeld BPLA  |  Artikelen

Een reorganisatie zette in 2020 een streep door hun dienstverband. Het hele team 'Commercie Defined Contribution' van de afdeling Collectief Pensioen bij Nationale-Nederlanden werd naar huis gestuurd als gevolg van die reorganisatie. Samen goed voor zo'n 300 dienstjaren ervaring en opgebouwde kennis.

Hoe gaat het met 'De 10 van DC', drie jaar na hun ontslag? Hoe is het hen in deze periode vergaan? Zijn hun voorgenomen plannen verwezenlijkt of hebben zij hun plannen moeten bijstellen?

'De 10 van DC - follow-up' is een boeiende vervolgreeks op de in 2020 gehouden eerste serie interviews.

Elke 14 dagen wordt een nieuw interview gepubliceerd, grotendeels gehouden in 2023. Gepubliceerde interviews zijn voorzien van een kleurenfoto. Klik op één van de kleine foto's om naar de andere portretten te gaan.

beeld  |  Ralph Kleingeld - Photography  


Een afscheidsborrel had hij met zijn vertrek bij Nationale-Nederlanden erg gewaardeerd. Alle beperkingen door corona gooiden roet in het eten. Frank Hendriks nam eind maart 2020 online afscheid van zijn collega's van team DC Conversie wiens banen allemaal geraakt werden door een grote reorganisatie. "Het was een beetje halfzacht," zo typeert hij het. Niet waardig aan het afscheid van zo'n mooie groep collega's. Met het verstrijken van de tijd is de behoefte er bij hem nu niet meer. Maar als de oud-collega's van het team nog een keer samenkomen, is Frank graag van de partij. Hij vermoedt dat dit de anderen ook aan zal spreken.

Met zijn ontslag neemt Frank het besluit zich opnieuw te richten op schadeverzekeringen, waar hij makkelijker een baan in denkt te vinden. Hij laat daarmee het pensioenvak na bijna 20 jaar achter zich. Hoewel de pensioenmaterie hem altijd is blijven boeien, is hij wel uitgekeken op de werkzaamheden. Om zijn doel te bereiken haalt hij achtereenvolgens de diploma's Wft Adviseur Schadeverzekering Particulier, Wft Adviseur Schadeverzekering Zakelijk en Wft Adviseur Inkomen.

Het online afscheid was halfzacht.

Bij Breedijk & Biesenbeek, een financieel advieskantoor in Lijnden, kan hij in september 2020 vanuit een commerciële binnendienstfunctie aan de slag met schadeverzekeringen voor particulieren. Na vier maanden stapt hij over naar You Sure, een landelijk opererend en snel groeiende verzekerings- en hypotheekadviseur met bijna 20 kantoren. Frank richt zich bij daar als adviseur in de binnendienst voor de klein-zakelijke markt op schadeverzekeringen voor bestelauto's. "Een beetje saai," noemt Frank de breedte van zijn nieuwe functie. Bij het kantoor VDSD, dat net door You Sure overgenomen is, kan hij na drie maanden iets meer inhoud aan zijn werk geven. Het geeft hem meer plezier in zijn werk. Als bij de besprekingen over verlenging van zijn contract blijkt dat zijn eerste functie door de samenvoeging van de kantoren weer onderdeel van zijn werk wordt, besluit Frank het roer opnieuw om te gooien.

Dat vond ik een beetje saai.

Gesprekken met oud collega Richard van Dijk leiden naar Schouten Zekerheid, een familiebedrijf dat zich sinds 1953 dankzij autonome groei en diverse overnames is uitgegroeid tot één van de tien grootste, onafhankelijke verzekeringsmakelaars van Nederland. Op het kantoor in Capelle aan den IJssel gaat hij zich in een startfunctie bezighouden met gestandaardiseerde pakketten. Hij krijgt daar te maken met het verzekeren van brandrisico's in de horecabranche. Een leerzame periode. Negen maanden later stapt hij over op de bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid van de makelaars en taxateurs. Daar moet hij eerst zijn weg vinden, ook inhoudelijk. Een wat rommelige periode. Vanaf augustus werk Frank op de afdeling Volmachten. Met prima begeleiding en een goede werksfeer. Hij proeft ook dat hij wordt gewaardeerd.

beeld  |  Ralph Kleingeld - Photography  

De flexibiliteit om nu vier dagen in de week te kunnen werken, bevalt hem goed. De waardering in loon daarentegen is beduidend anders dan bij Nationale-Nederlanden. Geld is geen doorslaggevende factor voor Frank, elke baan blijft een afweging van meerdere factoren. Secundaire arbeidsvoorwaarden, begeleiding, werksfeer en werkplezier binnen een team spelen ook een belangrijke rol. "Het klikt of het klikt niet met de collega's," zo meent hij.

De afgelopen drie jaar is Frank bij een aantal werkgevers in verschillende rollen op zoek naar een nieuwe toekomst. De tijd zal het leren of hij nu zijn plek heeft gevonden. De afgelopen jaren hebben hem zelfvertrouwen gegeven om een eventuele nieuwe overstap te overwegen.

Het klikt of het klikt niet.

Terwijl de vrouw van Frank drie dagen per week in de kinderopvang werkt, levert zijn werkritme een goede gezamenlijke balans voor hun privéleven op. Zo kan hij ook wat aandacht gegeven aan zijn autistische zoon die inmiddels zelfstandig woont en af en toe wat begeleiding nodig heeft.

Het geeft Frank bovendien wat ruimte om te blijven studeren. Zo heeft hij onlangs deel één van het Branchediploma Aansprakelijkheidsverzekeringen gehaald. Met deel twee is hij inmiddels gestart. Voor het bijhouden van zijn kennis, sluit hij graag een half uurtje eerder aan om met het programma Permanent Actueel elke week de gelegenheid te nemen aantoonbaar vakbekwaam te blijven.

De communicatie met het UWV is goed verlopen. Ook met het regelmatig overstappen van werkgever verliep het administratief goed. Wel heeft hij altijd zorggedragen voor tijdige aanlevering van gegevens en het doorgeven van wijzigingen.

Benut de tijd die je hebt.

"Benut de tijd die je hebt om na te denken over wat je echt wil," geeft Frank graag mee aan collega's die door de reorganisatie een zelfde soort traject in gaan. Door de gunstige afvloeiingsregeling kun je de tijd nemen om gericht aan te sturen op een eventuele wijziging in de richting die je op wenst te gaan met je werk. In die maanden heeft Frank voldoende tijd genomen om daar serieus zijn gedachten over te laten gaan. Durf af te wijken van de gebaande paden van je huidige baan. Daardoor is hij ook gericht gaan studeren in die tijd. Hij heeft er geen spijt van. En natuurlijk geeft die periode ook ruimte om even rust te nemen.

Frank kijkt tevreden terug op zijn dienstverband bij Nationale-Nederlanden. Een goede werkgever. Namen van oud collega's komen voorbij. Een aantal daarvan ziet hij nog steeds bij sportevenementen of concerten. Je treft hem bij het hardlopen nog steeds aan met shirtreclame van zijn oude werkgever.Elke 14 dagen wordt een nieuw interview gepubliceerd, grotendeels gehouden in 2023. Gepubliceerde interviews zijn voorzien van een kleurenfoto. Klik op één van onderstaande kleine foto's om naar de andere portretten te gaan.